Hoppa till innehåll

Kategori: 2016

Året som gått: 2016

Förutom ett månadsmöte, började vi året med en porträttfotodag, roligt och lärorikt! Det är mycket man ska tänka på med rätt ljus och komposition. När våren kom var det också dags för Kulturnatta. Vi höll till i bibliotekets foaljé och det var fantastiskt roligt att prata med alla nyfikna besökare som undrade över både bildteknik och klubben. Vårens fotoutflykt gick till Fiby urskog och Ekeby by i Vänge, där vi bland annat kunde fota detaljbilder på gamla fina hus. Gamla lås, mossa, staket, träd täckta med lav – vackert var det! Till sommaren var det dags för den årliga traditionen med klubbens utställning i Sätra Brunn, på Broarnes café. Varje fotograf hade två veckor var och det var många olika teman på utställningarna. Mitt i sommaren var det dags för ytterligare en utställning – under Gruvans dagar höll klubben till i direktörsbostaden och många nyfikna tittade förbi. När hösten hade hittat till Sala blev det en klubbutflykt till Hälleskogsbrännan för att se hur naturen där hade återhämtat sig. Sala Fotoklubb visade sig sedan vara en vinnare när vi gjorde upp om segern i vår klubbcup. Under årets möten har vi gått igenom vad man ska tänka på när man beställer fotoböcker, redigering av bilder i Photoshop, 3D-foto, konstnärligt foto, juryarbete och bildbedömning och mycket annat. Vi har också haft ett par fotostafetter och fler sådana lär det bli under 2017! Det är också mycket annat spännande som väntar under 2017 med både utflykter och utställningar och självklart också de vanliga månadsträffarna.

Klubbcupen

klubbcupsredovisning

klubbcupen-2

Under dagen tillkännagavs resultatet av höstens klubbcup, där Enköping, Folkare och Sala Fotoklubb gjorde upp om segern. Teman denna gång var ”stor och liten” (svartvitt), ”mönster” (färg) samt en kollektion 3-5 bilder med valfritt tema. En av domarna, Bengt-Ove, från Enskede fotoklubb berättade om bedömningen och motiverade placeringarna. I två av tre klasser tog Sala fotoklubb hem segern och i den tredje fick vi en andraplats. Över detta är vi givetvis stolta!

Stort tack till domarna i Enskede Fotoklubb och till alla tävlande som bidragit med sina fina bilder.

Höstutflykt till Hälleskogsbrännan

Söndagen 30 oktober anordnades en fotoutflykt till brandområdet efter den stora skogsbranden 2014.

Vi var sju entusiastiska medlemmar som tidigt på söndagsmorgonen tog oss ut till Fläckebo och De Wilde Outdoor som anordnar guidade turer.

Vi möttes av vedkokt kaffe och en kort introduktion av Christian och Linn de Wilde innan vi gav oss iväg mot Hälleskogsbrännan som nu är ett över 6000 hektar stort naturområde.

Vi blev guidade på flera olika intressanta fotområden och fick se både stor förstörelse men även början  av något nytt. Många växter och småkryp som bara finns i efterdyningarna av en stor skogsbrand. Intrycket av brandområdet är både skrämmande och fascinerande och Christian tipsade om att den intresserad skulle ta sig tid från våren fram till midsommar att åka dit och fota ungefär var fjortonde dag för att verkligen få med alla växter som blommar i området.

Många forn- och kulturlämningar från bland annat sten och järnåldern har upptäckts i brandens spår.

Efter ett par timmar stannade vi vid en grillplats och dagens lunch i form av grillad korv, med bröd och goda röror serverades. Vädret var strålande men det blåste ganska kallt så det var skönt att värma sig vid brasan ett tag.

Trötta och nöjda åkte vi hem på eftermiddagen. Ett stort tack till De Wilde Outdoor som anordnade en så trevlig och intressant utflykt.

fotoutflykt-hallskogsbrannan-30-okt-001 calle-m-2_redigerad-1 john-g-for-webb karl-hilmer-for-webb fotoutflykt-hallskogsbrannan-30-okt-brand-stamm-for-webb fotoutflykt-hallskogsbrannan-30-okt-svamp-for-webb

Höst och nytt program

Sommaren börjar närma sig sitt slut och vi är nöjda med utställningen på Sätra Brunn! Alltifrån porträtt till landskap och natur har visats av olika medlemmar i klubben. Förhoppningsvis blir det en repris nästa år!

Hösten kommer att bjuda på genomgång av fotoböcker, tips på redigering i Photoshop, höstutflykt, klubbcup, fotostafett och annat smått och gott. Programmet finns som vanligt under ”aktuellt” här på sidan. Vi ses 🙂

Utställning vid gruvan

Vi i fotoklubben hade blivit tillfrågade om vi ville ha fotoutställning under gruvans dagar i Sala den 2-3 juli och självklart ville vi det! Det visade sig bli två mycket trevliga och välbesökta dagar med många bildintresserade besökare. Vi var 11 olika fotografer som visade upp våra bilder – alltifrån porträtt till djur & natur, blommor, stilleben.

Foto: Mikael Östmark

Vernissage på Sätra Brunn

Solen strålade och det kunde inte vara en bättre dag för vernissage (6/6). Sommarens utställning på Sätra Brunn, Broarnes café är alltså igång och under ”Aktuellt” här på hemsidan finns i skrivande stund schemat. Varje tvåveckorsperiod har två fotografer varsin utställning och alla har olika teman. Det kommer bli sevärt! Caféet har öppet torsd-sönd kl 10-16 under utställningsveckorna, med gott hembakt fika.

DSC_5276 LG

Vårens Fotoutflykt

Fyra medlemmar trotsade den kalla, snöiga/regniga dagen för ett vårbesök i Fiby urskog och en rundvandring i Ekeby by i Vänge.

Ekeby by har ringgata och en rak bygata, en av de sist bevarade radbyarna, med medeltida karaktär. Ett mycket sevärt besök med massor av detaljer och vackra välbevarade hus att fota. Efter Ekeby åkte vi till Fiby urskog för att förhoppningsvis fota röda blåsippor och skog som varit orörd sedan 1700-talet. På grund av det kalla och tidvis snöiga vädret ville inte sipporna ge oss sin vackraste blomning, men mossa är alltid mossa!

Ekeby by 1 för webb Ekeby by Fönster för webb Ekeby by Lås för webb Ekeby by Nyckel i dörr för webb Fiby urskog april 16 Röd blåsippa för webb Fiby urskog april 16 Björnmossa för webbFiby urskog april 16 Liten ticka på stam för webb Fiby urskog april trädrot för webb

Text och bilder L.Eriksson

Kulturnatta 2016

En lördag i april var det dags för årets upplaga av Kulturnatta och nio fotografer i klubben deltog med sina alster. Precis som förra året var vår klubbutställning mycket populär, till och med redan innan vi hade hunnit sätta upp alla bilder! Besökarna var intresserade och nyfikna och vi blev intervjuade i Sala Allehanda även i år, med både foto och film. En mycket lyckad dag med andra ord!

Micke Östmark
Foto: Mikael Östmark

Porträttfotodag

En lördag i januari var vi många som samlades för en porträttfotodag. Vår duktiga modell Linnéa hade bra tålamod med oss när vi exprimenterade med blixtar, inställningar, ljus och skuggor. Det blev många bilder tagna, aha-upplevelser och vi delade med oss av tips och råd till varandra. Även om studioutrustning inte är något som alla har eller har tillgång till, fick vi en bra inblick i konsten att ta fina porträtt och hur man ska tänka för att belysa ansiktet på bästa sätt!