Hoppa till innehåll

Vårutflykt bland bruk och lusthus

Den vanliga vårutflykten skedde den 9 maj i vårsol och svala vårvindar. Färden gick från Sala kl.09.oo mot Ängelsberg vid den stora brandplatsen där några bilder togs av förödelsen. Därefter fortsatte färden till Skulpturparken vid Ängelsbergs bruk där det första kaffet och mackan intogs. Nästa anhalt var Virsbo söder om sjön Åmänningen där slussen med dess vackra omgivningar blev fotograferade. Efter diverse små grusvägar stod det gamla bruket Trummelsberg, nordost om Skinskatteberg för vårt nästa stopp. Där lämningar och stengrunder av den omfattande verksamheten finns att beskåda , såsom 3 st. stenpirar byggda av slaggsten för utskäppning via kanaler och sjöar. Även en egen järnväg till sjön Åmänningen byggdes och som från början drogs av hästar. Även här intogs fika vid sjön till allas belåtenhet. Sedan fortsättning 7 km. till Ebba Brahes lusthus vid Bockhammars gård. Lusthuset är Sveriges äldsta byggt 1636 och här träffade Ebba kung Gustav II Adolf och hade lite ”pyssel”. Här var även en förnämlig servering med loppis där alla tog kaffe och blåbärspaj. Dags för hemfärd via Ramnäs och Svanå bruk till Sala efter en spännande och givande dag.

kollage
Foto: Karl Hilmer Watz

Publicerat i2015